Çok Fonksiyonlu Domuz ve Ayı Kovucu

DOMUZ VE AYI İLE MÜCADELE ETMEK İÇİN İLGİLİ TÜM BİLGİLER AŞAĞIDA AÇIKÇA ANLATILMIŞTIR..

DOMUZ ve AYIDAN RAHATSIZ OLAN MÜŞTERİLERİMİZ LÜTFEN ÜRÜN AÇIKLAMASININ TAMAMINI DİKKATLİCE OKUYUNUZ...

ÇOK FONKSİYONLU ULTRASONİK KÖPEK,KEDİ,FARE,DOMUZ ve AYI KOVUCU!

HAREKET SENSÖRLÜ+PİLLE ve ADAPTÖRLE ÇALIŞMA ÖZELLİĞİ...

Domuz ve ayı cinsleri ile beraber akla gelebilecek tüm vahşi hayvanları değişen ultrasonik ses dalgalarıyla korkutarak 557 m2 alanda kaçıran çok yönlü zararlı hayvan kovucudur.

Hiç bir kimyasal madde kullanmadan ve de hayvanlara zarar vermeden sadece ses ile korkutarak vahşi hayvanları uzaklaştırır.

Açık alanda kullanım içindir ve su geçirmez.

Ayrıca köpek,kedi ve fare kovucu özelliği mevcuttur.

Kullanma Klavuzu:

Kovucu cihazın üzerinde açma/kapama ve L/M/H olmak üzere 3 adet ultrasonik ses frekans ayar butonu mevcuttur.

Parmağımızla butonlara basarak seçtiğiniz bu 3 frekansın birisi ile kovucu cihazı çalıştırabiliriz.

Low:(L) 17 Khz.-23 Khz. Porsuk,Geyik,Kedi,Fil

Middle:(M) 23 Khz.-40 Khz. Domuz,Ayı,Köpek,Kedi,Tilki,Kurt,Çakal,Fare,Tavşan

High:(H) 40 Khz. Yaban Domuzu,YabanTavşanı,Yaban Kedisi,Vaşak,Sıçan,Aslan,Kaplan,Sırtlan,Leopar,Sincap,Kır Kedisi ve Tüm Büyük Vahşi Hayvanlar

Not: Türkiye'de sırtlan ve anadolu leoparı mevcuttur.Daha çok çanakkale bölgesinde rastlanmaktadır.Fil ise sadece hayvanat bahçelerinde mevcuttur.Türkiye'de dağlarda ve ormanlık alanlarda yoktur.

Görüldüğü gibi ultrasonik kovucunun genel olarak ultrasonik ses frekansı 17 khz.ile 40 khz. arasında değişmektedir.Bu ultrasonik ses frekansları her türlü vahşi hayvanı uzaklaştırmak için idealdir.

Domuz,ayı,tilki,köpek,kedi,çakal,kurt,geyik,fil,porsuk,fare,sıçan,tavşan,sincap ve her türlü böcek gibi tüm haşereleri ultrasonik kovucu cihaz kovabilir.

Genel ve standart olarak domuz ve ayının korkması için teknik olarak üretilmesi gereken frekans 25 khz. ile 40 khz. arasındaki ultrasonik ses dalgalarıdır.Fakat oldukça vahşi olan yaban domuzları,boz ayılar ve diğer büyük boy yabani ve vahşi hayvanlar için High menüsündeki 40 khz. kullanılması gerekir.H menüsündeki 40 Khz. büyük yabani hayvanlara özel daha değişik ve yüksek bir ultrasonik ses frekansı üretir.Daha iyi randıman almak için cihazı kullanmaya başladığınız ilk günlerde ve zaman içerisinde cihazın üzerindeki düğmelerle bu frekans aralıklarını değiştirerek cihazı çalıştırabilirsiniz.(Ortalama 10-15 Günde Bir)

Yabani hayvan kovucu ürün devamlı olarak veya pır hareket sensörü ile çalışmaktadır.

Sadece adaptörle çalıştırıldığında devamlı veya hareket sensörü pozisyonunda çalıştırılabilir.Hareket sensörü modunda kırmızı renk led ışık sensöre bağlı olarak bir süre yanar sonra söner.Devamlı çalışma modunda ise kırmızı led ışık devamlı sabit olarak yanar.

Pil ile çalıştırıldığında ise sadece hareket sensörü ile çalışır.Devamlı olarak çalışmaz.

Tavsiyemiz elektrik ile çalıştıırlmasıdır.Çünkü pil ile çalışırken sadece hareket sensörü modunda çalıştığı için hareket sensörü alanına girmeyeb köşede kalan hayvanları etkilemesi zor olacaktır.

Harekete duyarlı çalışma alanı 120 derecedir.

Üzerinde ultrasonik sesi yayan teknolojisi yüksek çok kuvvetli ultrasonik hoparlörler bulunmaktadır.

1,5 volt 4 adet tombul pil ile veya 12 volt 1 amper adaptörle çalışır.Set içinde adaptör mevcut olup piller mevcut değildir.

Arka tarafında pillerin koyulabileceği pil kutusu mevcuttur.Bu pil kutusundan çıkan 6 volt jack cihazın adaptör girişine takılır.

Üzerindeki asma aparatı ile herhangi bir yere asılabildiği gibi beraberinde gelen monte ayağı ile herhangi bir yere monte edilebilir.

Özellikler:

-17 khz.-40 khz. arasında değişen ve 40 khz.üstü ultrasonik ses teknolojisi

-557 m2 alanı kapsar.

-Off-Con (Devamlı Çalışma)-M/L (Hareket Sensörü) modu

-L/M/H 3 Farklı Ultrasonik Menü

-Pır Hareket Sensörü-Görüş Açısı 120 Derece

-Yan Tarafında Kullanım Seçimine Göre Hareket Sensörüne Bağlı Olarak veya Devamlı Çalışan Kırmızı Led Işık Uyarısı

-Test Bölümünde Cihazın Çalışmasını ve Enerjisini Sesli Test Etme İmkanı 

-1,5 voltx4 adet Tombul Pil veya 12 volt Adaptörle Kullanma İmkanı 

-Adaptörle devamlı veya hareket sensörü ile çalışma özelliği

-Pil ile sadece hareket sensörü ile çalışma

-Asma Aparatı

-Monte Ayağı

-14.5x11x15.5 cm. ebatlarında

Set İçeriği:

-1 Adet Çok Fonksiyonlu Ultrasonik Yabani Hayvan Kovucu

-1 Adet 12 Volt 1 Amper Adaptör

-1 Adet Monte Ayağı

-Kullanma Klavuzu

-Garanti Belgesi

Ultrasonik Sesli Domuz ve Ayı Kovucu Cihazın Teorisi,Teknolojisi ve Genel Bilgiler:

Domuz keskin duyulara sahip bir memeli hayvandır.Diğer memeli vahşi hayvanlar gibi ürkek olmamasına rağmen çok dikkatli hareket ederler.

Aslında domuzun gözü kulakları ve burnudur.Bundan dolayı en kısık sesleri dahi çok uzaktan duyabilmektedirler.Gözleri ise 3 boyutlu değişiklikleri farkedebilir ve görüş alanındaki hareketleri ve parlamaları çok net algılayabilir.Renk farklılıklarına ise tepki göstermezler.

Bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere domuz kovmak için kullanacağımız ultrasonik cihazın sesini çok rahat algılayacaklardır ve kendi yaşamlarını tehdit eden bir ses olarak hissedeceklerinden cihazın bulunduğu bölgeden uzaklaşacaktır.

Ayrıca domuz kovucu cihazın üzerindeki ışığın renginin kırmızı olması önemlidir.Işığın bir süre yanıp daha sonra sönmesi veya flaşör şeklinde yanması domuzun bunu bir hareket olarak algılaması açısından daha iyi olacaktır.Domuzlar devamlı yandığını tespit ettiği bahçe lambası,sokak lambası veya renk değiştiren lambalar gibi ışıkları bir tehlike olarak agılamayabilirler.

Domuzun kulak ve burundan oluşan gözüne hitap ederek domuzları uzaklaştırmak için ek bir yöntemdir.Ama Önemli olan domuzu ses ile korkutmaktır.Çünkü domuz yaşamını kulak ve burunu sayesinde sürdürür. Yaban domuzunu tam olarak korkutabilmek için ultrasonik cihazın çıkardığı ses yüksek herz olmalıdır.Evcil domuzlar içinse standart köpek ve fare kovucu cihazların çıkardığı 25 khz-40 khz arasındaki sesler yeterli olmaktadır.

Fakat yaban domuzlarının ağırlığı 50 ve 350 kg. ağırlığında değiştiği için yürürken çıkardıkları sesler cihazdan gelen ultrasonik sesi bastırmamalıdır ve domuzun bu ultrasonik sesi tam olarak duyması sağlanmalıdır.Bu nedenle 40 khz.ve üzeri daha değişen ve özel ultrasonik ses dalgaları ile korkutmak gerekir.Ayı için de aynı durum geçerlidir.

Domuz gündüzleri dolaşmaz.50 dereceye kadar sıcaklıkları sevdikleri gibi dünyada güneşe çıktığı zaman derisi yanan tek hayvandır.Güneş batımından sonra yavaş yavaş geceye doğru ortaya çıkar.Bazı domuzlar tek bazıları ise sürü halinde dolaşırlar.Bir gecede yaklaşık 20-30 km.alanı dolaşarak yayılırlar.Dinlenmek amacı ile rahatsız edilmeyeceği,rüzgardan korunan ve sabah güneşini gören yerleri tercih ederler.Bütün bu alanlara girmek ve çıkmak için kullandıkları yollar vardır.

Ultrasonik domuz kovucu cihazdan tam randıman alabilmek için domuz veya diğer vahşi hayvanların tarlanıza bahçenize bu giriş çıkış yollarını çok iyi tespit etmek gerekir ve buna göre ultrasonik kovucu cihazın konulacağı yer ve yönü belirlenmelidir.Buna eski avcılar domuz avına çıkmadan önce iz sürme olarak tabir ederler ve domuzu avlamaya çıkmadan önce domuzların bulundukları  yönü tespit ederler.

Genel olarak yangın yolu ve yol tarla kenarlarında yerinden oynamış taşlar, kaymış bir miktar toprak domuzun giriş çıkış noktalarını belirlemenize yardımcı olacaktır. Yeni oluşmuş izler henüz güneş görmediğinden çevresinden daha koyu renkli olacağından daha kolay ayırdedilebilir.Fakat domuzun eski yolları da kullanabileceğini unutmayınız.Çoğu zaman domuz yeni noktalardan bahçeye veya tarlaya girmekte fakat bir süre sonra eski yoları kullanmaya devam etmektedir.

Domuz kovucu cihazın konulacak yerinin belirlenmesi domuzun geliş tarafının belirlenmesinin yanı sıra çevre koşulları ve rüzgarın durumu ile de bağlantısı vardır.Genelde domuzlar açık alana çıkarken çok temkinli davranırlar.Bahçeniz veya tarlanız ormanlık alanda değil de açık bir alanda ise daha çok şansınız var demektir.

Domuz açıklık alana girmeden önce ortamı dinler,potansiyel bir tehlike araştırır.Ayrıca ortamda yabancı bir koku da araştırır.İnsandan çok korkar ve insan kokusu algıldığı zaman hemen uzaklaşır.

-Çevre koşulları: Domuz kovucu cihazın konulacağı yerdeki bitki yapısına göre cihazın bölgeyi en rahat görebilecek bir yerde olması gerekir. Örneğin sıralı dikilmiş ağaçlar belirli bir paralelde tarlayı kesiyorsa domuzun bu agaç dizisini takip edeceğinden ve ağaçların gölge kısımlarında birinden diğerine çevik adımlarla geçerek yemleneceğine emin olabilirsiniz. Eğer bu ağaç dizilerine paralel olarak kovucu cihazı koyarsanız.cihazın domuzu gorme ihtimali artacaktır.

Kovucu cihazı tarlanın kenarına yada içine koymak sizin buldugunuz izlere ve domuzun tarlanın hangi kısmına yayılım gosterdiğine bağlı olacaktır.

-Rüzgar: Yukarıda domuzun burnu ve kulakları gözüdür diye söylemiştik.Rüzgarda görmesinde en büyük yardımcısıdır. Kovucu cihazın yerini seçerken rüzgarın özellikle karşıdan gelmesine dikkat etmelisiniz.Fakat böyle bir lüksünüz yoksa domuzun tarla girişleri yönüne doğru olacak şekilde ayarlanmalıdır. Ayrıca domuzun taze kırılmış veya kesilmiş dal kokusundan huzursuz olduğu ve daha temkinli hareket etmesine neden olduğu da bilinmektedir.Ultrasonik vahşi hayvan kovucu cihazı kullanırken bu özellik gibi püf noktası olan ek tedbirler almamızda yararımıza olacaktır.

Diğer ek tedbirlerden bir tanesi de hem etobur hem de otobur olan yaban domuzları karpuz kabuğu, ceviz, fındık veya çürümüş beklemiş et, yemek artıklarının kokusuna geldiklerinden dolayı.evinizin yakınında çöp konteynırı var ise kapalı olmasına ve yakın yerlerde çöp birikintileri olmamasına dikkat ediniz.

Yaban domuzları hem etobur hem de otobur oldukları için aç kaldıkları zamanlarda çölden tutunda dağlık ve ormanlık alanlara kadar her yerde yaygın olarak bulunabilirler.

Yaban domuzları ayılar,vahşi iri kedi türleri,kurtlar,büyük yılanlar,büyük sürüngenler,timsahlar tarafından avlanırlar.Dolayısı ile domuzlar bu hayvanlardan ve bu hayvanların çıkardığı seslerden çok korkarlar.Domuz kovucu cihaz vahşi iri kedi türlerinin bir çok sesini de üreterek domuzları korkutmaktadır.Ayrıca ses dalgalarını devamlı değiştirerek ve bazen de titreşimli olarak da yaymaktadır.

Bir Domuz İle Karşılaştığımızda Ne Yapmalıyız?

Domuz oldukça tehlikeli bir hayvandır.Homurdanması bile ormandaki bir çok hayvanı rahatsız eder.Dolayısı ile insanı da korkutur.Bir domuzla karşılaştığımzı zaman sakin olmamız ve yerimizi belli etmemek için olduça sessiz olmamız gerekmektedir.Özellikle yaralı bir yaban domuzu ile karşılaşırsanız oldukça tehlikeli olabileceğini bilmeniz ve buna göre davranmanız gerektiğini unutmayınız.Kaçmamız gereken durumlarda hızlı ve atik davranmalı gerekirse en yakın ağaca tırmanmak gerekir.Çünkü domuz sizi bir tehlike olarak algıladığında tüm sesini ve gövdesini kullanarak harekete geçecektir.

Ormanlık ve dağlık arazilerde domuza ve diğer yabani hayvanlara karşı çok dikkatli olalım...

Kişisel olarak üzerinizde dazer kedi köpek kovucu veya elektroşok cihazı taşırsanız ve domuz gördüğünüzde dazer köpek kovucu cihazını veya elektroşok cihazını kullanmanız domuzu korkutacak ve size bir nebze yardımı olacaktır.

Elektroşok cihazın çıkardığı ses ve görüntüden domuz ürkecektir.Elekroşok cihazlarının devresinde hem sonik hem de ultrasonik ses devreleri bulunmaktadır.Elektroşok jop kullanmanız daha yararlı olacaktır.

Üzerinizde veya arabanızda av için tüfek varsa sakın domuzu vurmaya kalmayınız.Domuz avlamak ince ve ayrıntılı bir teknik istemekle beraber acemice yaralayacağınız bir domuz daha da tehlikeli olacaktır.

AYI ve AYI KOVMAK HAKKINDA:

Ayıların yaşam şekli ve yaşam alanları genelde domuza benzer.

Ayılar dünyada karada yaşayan en büyük etçil hayvanlardır.Fakat değişen ilkim ve doğa şartlarından dolayı otçul olarak da beslenmeye başlamışlardır.

Türkiye’de görülen ayı cinsi boz ayıdır. Arka ayakları üstünde durduğu zaman boyu 3 m'ye yaklaşır. Ağırlığı da 800 kg'ı geçebilir.

İnsanlara çok ender saldıran ve hatta insan gördüğü zaman kaçan boz ayı yalnızca geceleri karnını doyurur. Eskiden etçil olmakla beraber, daha sonra yılan, kertenkele, kuş, yumurta, arı ve balı içeren hepçil bir beslenme biçimini benimsemişlerdir. Yiyecek bulamadıkları zaman sebze, kiraz, armut gibi meyveleri de yerler. Boz ayılar kışı geçirmek için bir ine çekilir, yavrularını bu inde doğururlar

Ayılar aynı domuz gibi insandan ve sesten çok korkarlar.Ayrıca görsel olarak ateş gibi bir ışıktan da oldukça korkarlar.Dolayısı ile daha çok kırmızı renkte yanan lambalardan çekinirler.Ulltrasonik kovucu cihazımızda kırmızı renjke yanan led lamba da bulunmaktadır.Fakat ışık ile ayıyı korkutmak sadece alınacak tedbirlerden bir tanesidir.Kesin bir çözüm değildir.

Ortamda insan olduğunu algıladıklarında pek ortaya çıkmazlar.Ortaya çıkanlar ise özellikle kış aylarında artık açlıktan zor duruma düşmüş,yapacak bir şeyi kalmamış ve yiyecek bulmak zorunda olanlarıdır.Ayrıca yaşam alanları olan ormanlardaki ağaçların kesilmesi ve ormanlık alanların artık şehirleştirilmeye çalışılması ve de hidro elektrik santrallerin yapılmasından dolayı boz ayılar özellikle kış aylarında bazı bölgelerde yerleşim merkezlerine kadar inebilmektedirler.Aç kalırlarsa evcil hayvanlara dahi saldırabilirler.

Bozayılar uzun yaşayan canlılardır: Doğada yaklaşık 20 yıl kadar yaşasalar da kapalı ortamda 35 yıl kadar yaşabilirler.

Belirgin burun ve kafa yapıları, yuvarlak ve tüylü kulakları, küçük gözleri, iri vücutları sayesinde hemen fark edilirler.

Ayı, şaşılacak ölçüdeki çevikliği ve olağanüstü gücü nedeniyle,oldukça tehlikelidir ve çok çeşitli ortamlara kolayca uyar. Ağaçlara tırmanmayı, kayalıkları aşmayı, yüzmeyi,suya dalmayı bilir. Hızlı koşabilir fakat ama hızı saatte 50 km’yi geçmez. Aşırı sıcaklığı da, kuraklığı da sevmez; Daha çok akarsu kenarlarını ve ağaçlık yerlerde dolaşır. İninin çok yakınları bir yana bırakılırsa, ayının öteki avcı hayvanlar gibi bir yaşama alanı yoktur.

Ayı insandan çok çekinir; bu yüzden de,gececi bir hayvan olmuştur.

Ayının korktuğu hayvanlar genelde kurt,sırtlan,kaplan,aslandır.

Ayı, kalın post ile iyi korunduğundan,çok sevdiği balı ele geçirmek için,arı kovanlarını yağmalamaktan korkmaz. Bu durumda arıcılık ile uğraşan çiftçilerimize oldukça büyük bir sıkıntı yaratmaktadır.

İlkbaharda zor iklim koşullarında arı kovanlarındaki bal ve larvalar ile yonca tarlalarından, yazın bahçelerdeki meyveler ve tarladaki ürünler ile ve kimi zaman da evcil hayvanlar ile beslenebilirler.

Meyve veya sebzelerin en iyi, vitaminli ve proteinli olduğu olgun zamanını beklerler, eğer meyvelerin olgunlaşmadığını görürse aynı yere bir iki hafta içinde yeniden gelebilirler.

Yaşam alanları, yaban keçisi,yaban domuzu,karaca,sansar,tilki, kurt vb. hayvanlar ile örtüşür.

Bundan dolayı ultrasonik kovucu cihazın çıkarmış olduğu yüksek frekanslı ses dalgaları ayıları son derece rahatsız edecektir.

Kurt ve yaban domuzu ile aralarında bir rekabet vardır. Yaban domuzu yavruları ile beslenebilirler. Kurtlardan çok ürkerler. Ormanın en büyük canlısı olmasına ve çarpıcı cüssesine rağmen oldukça ürkek ve korkak canlıdır.

İnsanlar ile karşı karşıya gelmemeye çalışır. Ani karşılaşmalarda ve ürktüğünde en yakındaki gizlenebilecek yere kaçmaya çalışır hiç durmadan gözden kaybloluncaya kadar koşabilir.

Arada ne kadar uzaklaştığını anlamak ve kendini güvene almak için durup, geri dönüp bakar ve koşmaya devam eder.

Peki Ülkemizde Son Zamanlarda Görülen Ayı Saldırılarının Sebebi Nedir?

ABD'de son yıllarda ciddi şekilde artış gösteren boz ayı saldırıları ile ilgili yapılan araştırmalarda ayıların kış uykularını uyuyamamaları nedeniyle psikolojilerinin bozulduğu yönünde tespitler bulunmaktadır.

Özellikle küresel ısınma nedeni ile uyuyamamaları ayıların huzursuz olmalarına ve daha önce uysal olan hayvanların da saldırgan tavırlar göstermelerine neden olmaktadır..

Bu duruma ek olarak ülkemizde yerleşim alanlarının ormanlara doğru kayması,ormandaki ağaçların kesilmesi ve bir çok yere hidro elektrik santrallerinin yapılması ayıları insanlarla temas etmelerini sağlamaktadır.

Özellikle kış aylarında yiyecek bulamayan ayılar yerleşim yerlerine kadar inebilmekte,evimizin bahçesine kadar gelebilmekte hatta bahçede bulunan evcil hayvanlarımıza zarar verebilmektedir.

Yaşam bölgelerine yakın köylerdeki aynı zamanda bir çalışma ortamımız olan üretim yaptığımız tarlalara,meyve bahçelerine gelip mahsüllere zarar verebilmektedir.

Böyle bir durum bizim ayılarla karşılaşma riskimizi de arttırmaktadır.

Ayları Uzaklaştırmak İçin Yapılması Gerenler Nelerdir?

Zaten oldukça ürkek olan ayıları ultrasonik kovucu cihazımızla uzaklaştırabiliriz.Ultrasonik yüksek sesi duyan ayı ortamda aşırı bir gürültülü ses olduğunu hissedecek ve kendi yaşamına zarar gelebileceğini düşünerek o bölgeden uzaklaşacaktır.

Şu hususu kesinlike unutmamak gerekir.Ayı sadece ses ile korkar,ışıktan korkma ihtimali çok düşüktür.Domuz gibi değildir.

Ayı duyduğu yüksek frekanslı ultrasonik ses ile ortamda insan veya kurt gibi hoşlaşmadığı kendisine zarar verebilecek bir canlı bulunduğunu düşünecektir.

Ayı en çok insandan ve insan sesinden korkar.Bir insanla karşılaşan ayı bu insanı kurtarmak için gelen başka bir insan gördüğünde hızlıca kaçar.Ayının davranış şekli budur.

Ultrasonik kovucu cihazı hareket sensörü ile çalıştırdığımızda 120 derece pır dedektör alanına giren ayı aniden korkacak ve hızlı bir şekilde kaçacaktır.Çok korktuğundan dolayı aynı ayının bir daha gelme olasılığı çok düşük olacaktır.

Boz ayılar genelde yanlız dolaşırlar.Fakat gezindikleri alanlar örtüşebilir.Dişi boz ayılar yavruları ile beraber dolaşırlar ve sinirli ve daha tehlikeli olurlar.

Ayrıca ayının geldiği alanda yiyecek artığı vs. kesinlikle bırakmayınız.

Ayı ile Karşılaştığımızda Ne Yapmalıyız?

Bir domuzla veya bir domuzla karşılaştığımız zaman yapacağımız hareketler tamamen farklıdır.

Dediğimiz gibi ayı akıllı hayvandır. Huyuna,suyuna gittiğiniz zaman size zarar verme ihitmali zalacaktır.Ayı ile karşılaşma anında kesinlikle hızlı bir şekilde kaçmamalı ve ayı ile göz göze gelinmemelidir.

Hatta domuz gördüğümüz zaman ağaca çıkma tedbiri ayı da kesinlike uygulanmamalıdır.Ayı da iri cüssesine rağmen ağaca hızlıca tırmanabilen bir canlıdır.

Her zaman için ayının bulunduğu bölgenin ayıya ait olduğunu ve sizin ona karşı saygısızlık ettiğiniz havasını oluşturmanız gerekir.

Ayı insanların davranışından ve yüz ifadesinden kendisine zarar gelip gelmeyeceğini anlar.Çok hisli hayvanlardır.

Ayıdan uzaklaşmak için yavaş yavaş adımlarla geriye doğru yönelmek gerekir.

Panik yapar da kaçmaya başlarsanız muhtemelen iç güdüsel olarak sizi av olarak görecek ve kovalayacaktır. Bu durumda da zik-zak'lar yaparak kaçmaya çalışın.

Ayı çok iyi koşucu ve tırmanıcı olduğundan dolayı size yetişmesini engellemeniz gerekir.

Bu durumda yapılacak şey sırtımızda asılı sırt çantası veya üzerimizde bulunan tüm eşyaları yavaş yavaş yere atıp ayının dikaktini çekmektir.Ayı aynı zamanda çok meraklı bir hayvan olduğundan atacağınız her eşyada duraklayacak ve zaman kaybedecektir.Bir süre sonra peşinizi bırakmaz ve size zarar verme ihtimali yükseldi ise elinize geçen taş ve soparla saldırıp sizin ona zarar verebileceğinizi gösterir hareketler yapmak mantıklı olacaktır.

Ayının geldiğini tespit ettiğiniz bir tarlanız veya bahçeniz varsa buralara tek başınıza gitmeyiniz.

Bilinenin aksine boz ayı tehdit edilmez veya kışkırtılmaz ise en korkak hayvanlardan birisidir. Bu hareket ayının size bir kaç pençe atıp uzaklaşmasını sağlayabilir.

Eğer ayı size saldırırsa ellerinizi ensenize doğru bağlayıp yüz üstü yatmayı denemelisiniz.

Bu nedenle ormanlık alanda veya boz ayının olduğunu bildiğiniz bir alanda geziyorsanız mümkün olduğunca orada olduğunuzu ve insan olduğunuzu bildiren sesler çıkarılmalıdır.

Bunları yapmanıza rağmen halen bir ayı ile karşılaşıyorsanız durumlar değişebilir ancak yüz yüze karşılaşmalarda bile sadece ayıların %5-10'i tehdidi sonlandırmak veya ondan kurtulmak için insana saldırabilir.

Ayrıca yavru bir bozayı yalnız görüldüğünde de dikkatli olunması gerekir. Annesinin etrafta olmadığından emin değilseniz, hayvanın yanına yaklaşmamak en doğrusudur. Annesi yavrusunu arıyor olabilir.

Anadolu’nun birçok köyünde buna benzer karşılaşmalar sonucunda insanlarda yaralanmalar olmuştur. Normal veya rastgele bir karşılaşmada genel olarak yapmanız gereken olabildiğince sakin olmak, ani hareketlerden kaçınmak ve kesinlikle koşmamaktır.

Ayı ile karşılaştığımızda kişisel olarak kullanabileceğimiz en mantıklı tek cihaz elektroşok cihazıdır.Elektroşoklu cihazların çıkardığı ses ve ateşe benzer görüntüden ayı çok korkacak ve kaçacaktır.Elektroşok cihazlarında sonik ve ultrasonik ses devreleri bulunmaktadır.Yanınıza elektroşok jop bulunuyor ise hem ses ve görsel olarak ayıyı korkutabilirsiniz.

Ülkemizde ayı vurmak suçtur.Bu konuda Türkiye'nin imzaladığı uluslarası anlaşmalar vardır.

Ayı domuz veya diğer doğa hayvanları gibi bir av hayvanı da değildir.Ayrıca ayı acemice bireysel olarak yapılabilecek bir iş olmayıp profosyonel avcıların işidir.

Bunun için tüfekle kesinlikle ayı vurmaya kalkmayınız.Zaten ayıyı vursanız bile kolayından ölmeyecektir ve yaralı bir ayı çok daha tehlikeli olacaktır.

Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.
  • Ürün Kodu: gh-326
  • Stok Durumu: Stokta yok
  • 216,00₺

  • Vergiler Hariç: 180,00₺

Etiketler: Çok Fonksiyonlu Domuz ve Ayı Kovucu